Zelenjavni burgerji

Sestavine

Burger z jajčno omleto

  • 4 hlebčke ali bombetke
  • 8 jajc
  • 200 g zamrznjenega graha
  • 4 žlice lutenice
  • pest naribanega čedarja
  • pest rukole ali špinače
  • paradižnik
  • žlica olivnega olja
  • sol
  • kajenski poper

 

Burger iz čičerike z rdečo peso

  • 4 hlebčke oziroma bombete za burger
  • 4,8 dl kuhane čičerke Natureta
  • 350 g kuhane rdeče pese Natureta
  • 2,4 dl drobtin
  • 1,2 dl pretlačenega krompirja
  • 2–3 žlice čičerkine moke
  • 2 žlici limonovega soka
  • morska sol
  • sveže mlet črni poper
  • 1 žlička garam masale
  • 1,2 dl sesekljane mete
  • 4 rezine sira čedar
  • 1 čebula
  • 1 paradižnik
  • pekoča omaka iz majoneze in sesekljanih feferonov
  • 4 žlice nadrobljene fete
  • 4 listi solate
  • 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja

Priprava

Ljubitelji burgerjev, ki ne marajo mesa, ne bodo prav nič prikrajšani za zanimive okuse. Polpetke lahko pripravimo iz stročnic, gob, tofuja ... Namesto klasičnih polpetk lahko izberemo opečene jajčevce ali bučke, namesto klasičnih solatnic in paradižnika pa izberemo rezine rdeče pese, ovčjega sira, hrušk … Omake so seveda vesolje zase in njihova izbira je neskončna. Humus, tapenada, ajvarji, hren s smetano, gorčica, kečap, majoneza, zelenjavni namazi … Možnosti je veliko, zato bo prava kombinacija sestavin govorila o vaši kulinarični izjemnosti ... ali pa sporočila kaj drugega.

Vrstni red klasičnih sestavin:

Popečene bombetke namažemo z izbrano omako. Na namazano bombetko položimo solatne liste, iz katerih naredimo posteljico, nanjo položimo paradižnik, ki ga solimo in popramo. Preden na paradižnik položimo polpet, ga narahlo pomažemo tudi s pomako, da se nanjo lažje »prilepi« polpet. Na polpet, na katerem smo stopili rezino sira, dodamo pečeno čebulo. Zaključimo z zgornjim delom bombetke in povežemo z zobotrebcem.

Burger z jajčno omleto

Segrejemo olje, na katerega vlijemo razžvrkljana jajca, ki smo jih solili in poprali s kajenskim poprom. Dodamo grah in pustimo 10 minut na nizki temperaturi, dokler niso jajca na spodnji strani zlato zapečena. Potresemo z naribanim sirom, dokler se ne stopi. Bombetke namažemo z lutenico, omleto narežemo na štiri dele. Na bombetko položimo pest špinače ali rukole, dodamo paradižnik, ki smo ga solili in poprali. Dodamo omleto in nanjo še liste špinače. Zaključimo s popečeno bombetko, namazano z lutenico.

Burger iz čičerike z rdečo peso

Čičerko namočimo in skuhamo ali pa uporabimo že kuhano, vloženo. Rdečo peso grobo nasekljamo v skledo. Krompir olupimo, narežemo na četrtine in skuhamo. Čičerko odcedimo, pretlačimo in stresemo k rdeči pesi. Kuhan krompir odcedimo in pretlačimo ter dodamo čičerki in pesi. Zelenje mlade čebule drobno sesekljamo in stresemo k drugim sestavinam. Dodamo drobtine, čičerkino moko, limonov sok, sol, poper in garam masalo. Meto osmukamo in stresemo na druge sestavine. Dobro premešamo in oblikujemo 4 polpete. Pokrijemo jih s prozorno folijo in položimo v hladilnik za vsaj pol ure. Solatne liste operemo in posušimo. Paradižnik očistimo, sredinski del pa narežemo na štiri debelejša kolesca. Feto nadrobimo v skodelico. Bombetke razpolovimo in jih v suhi ali namaščeni ponvi po prerezani strani opečemo. Opečene pustimo na toplem. Čebulo olupimo in narežemo na kolesca, ki jih v ponvi na malo olja zlato opečemo, solimo in popramo. Ohlajene polpete obložimo z rezino sira. S sirom navzgor jih položimo v ponev, kjer se je prej pekla čebula, pokrijemo in pečemo tako dolgo, da se sir na njih stopi. Spodnje in zgornje dele popečenih bombetk položimo na krožnike in jih namažemo s pekočo omako, nato burger sestavimo z zelenjavo, polpeti in popečeno čebulo.