Zelenjavna kremna mineštra z orehi

Zelenjavna kremna mineštra z orehi

Sestavine

  • 1 čebula
  • 250g krompirja
  • 50g orehov
  • 2 stroka česna
  • 1 zavitek (450g) zamrznjene zelenjave za mineštro Natureta
  • majaron
  • sol
  • (kokosovo) olje

Priprava

Mineštra je preprosta, a okusna jed, ki so jo včasih pripravljali iz ostankov. Več ko je bilo teh, boljša je bila mineštra. Pri Natureti se starega pravila držimo tako, da mora biti v njej vsaj petnajst različnih sestavin, seveda pa naša mešanica ne vsebuje ostankov, ampak samo skrbno izbrano kakovostno zelenjavo. Če boste v mineštro dodali še kost gnjati, suho skorjo parmezana in suh lovorov list, ji boste vdihnili še dodaten košček tradicije. Z mineštro se boste dobro najedli, zdravo in v osnovi ne kalorična jed, ki jo lahko skuhate za večkrat in pogrevate. Pred vami je predlog slastne in nekoliko drugačne mineštre:
Zelenjavna kremna mineštra z orehi
Čebulo olupimo in narežemo. Krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke. Česen in orehe sesekljamo. V kozici segrejemo kokosovo olje, v njem prepražimo čebulo, dodamo krompir in orehe ter ob stalnem mešanju pražimo 3 do 5 minut. Primešamo sesekljan česen in zamrznjeno zelenjavo za mineštro Natureta ter dušimo 5 minut. Prilijemo vodo, zavremo in kuhamo še 15 minut. Juho začinimo z majaronom in solimo. Juho pretlačimo s paličnim mešalnikom. Če želimo finejšo juho, jo precedimo skozi sito.

Recepti za še dve mineštri z mesom

V vodo vloži klobaso ali šunko, kuhaj na nizki temperaturi 1 uro, občasno premešaj. Dodaj fižol. Segrej mast in popeci česen, da dobi svetlo rjavo barvo. Mešanico dodaj fižolovi jedi, zmešaj in dodaj zelenjavo ter sol in poper. Kuhaj na nizki temperaturi 1 uro. Dodaj kuhan riž in grah. Kuhaj 15 minut in postreži. Podobno jed pripravljam obratno kot ti: najprej na čebuli prepražim na kolobarje zrezano kranjsko, dodam česen, mleto rdečo papriko, poper, lovor, morda malo majarona, potem dodam na pol skuhane testenine, malo kečapa ali mezge, po potrebi še katero od začimb, sploh poper mi je ljub, na koncu dodam še kuhan fižol in pustim na zmernem ognju kakih 10 minut.

Raznolikost minešter

Mineštra ali italijansko “minestrone” je gosta, zelo močna zelenjavna juha iz Italije. Spada bolj med enolončnice kot med juhe. Klasična severnoitalijanska varianta vsebuje zelenjavo beluše, korenje, por, grah in krompir. Vedno je prisoten ohrovt (ali cvetača) in stročji fižol. Svoj močan okus ima zaradi dodane pancete (na zraku sušene slanine), česna, čebule in dodanega parmezana. Pri nas je mineštra domača gosta juha, v kateri se znajde 1001 sestavina, na videz brez reda in pravil. Iz enega lonca, vsekakor, vendar s pridihom sezonskosti in tistega, kar imamo pri roki. Od tod tudi poimenovanje “spomladanska, jesenska, zimska minestra. Topla mineštrica, ki skuhana vnaprej brez težav počaka in je naslednji dan še boljšega okusa. Prav zato, ker so sveže obrane tudi zamrznjene smo v Natureti pripravili kar 5 mešanic zelenjave, ki jih lahko uporabite tudi za pripravo minešter. S posebno tehniko hitrega zamrzovanja zelenjava ohrani svojo hranilno vrednost in svežino, zato vrečka te Naturetine zelenjavne mešanice ne sme manjkati v prav nobeni bolje založeni zamrzovalni skrinji ali zamrzovalnem predalu.
Iz slovenske kulinarične zakladnce, ki jo z ogromno znanja in ljubezni popisuje prof. dr. Janez Bogataj predstavljamo avtorjevo besedilo:
Bloška kavla ali trojka in kraška šelínka Vsaka od 24 gastronomskih regij Slovenije ima nekaj posebnih jedi, ki jih v drugih regijah na poznajo ali pa imajo v določeni regiji največjo koncentracijo ali celo izvor. Na notranjskih Blokah kuhajo odlično enolončnico iz temeljne sestavine rumene mesnate kolerabe. Jed se imenuje kavla, pa tudi kavra, kolerada, mešanca, kolerava, mineštra, šara ali trojka. Notranjci pripravljajo to nasitno in osvežilno jesensko, zimsko in pomladansko jed na več načinov. Vsaka gospodinja jo pripravi na svoj način. Temeljne sestavine so poleg kolerabe še krompir, fižol, korenje, česen in drobni ocvirki. Pri naštevanju sestavin domačini radi hudomušno pripomnijo, da brez prašiča, ki mora stopiti v lonec, ni dobre kavle! Na Krasu, za katerega je značilna bolj borna tradicionalna kuhinja, je poznana enolončnica šelínka. Glavna njena sestavina je aromatična zelena, ki jo na Krasu imenujejo šelín. To enolončnico kuhajo iz listov in gomoljev zelene, skupaj s kosom svinjskega mesa, tudi pršuta, klobase ali pancete. V šelínko po želji zakuhajo tudi krompir, riž ali fižol v zrnju. Kot enolončnica je bila vsakdanja jed, gomolje zelene in njene liste pripravljajo tudi v solati ali pa gomolje ocvrejo (ocvrt šelín). Zeleno lahko naribajo na tanke rezine (šelín na ubelč) in jih jedo s krompirjevo solato. Ta način priprave zelene je še posebej priljubljena priloga za božično ali novoletno večerjo. Razne vrste enolončnic z zeleno se odlično okušajo z ajdovo polento. Prof. dr. Janez Bogataj