Veganska bolonjska omaka iz leče

Sestavine

(za 4 osebe)

  • 2 pločevinki zelene leče NATURETA
  • 4 žlice narezanih sušenih paradižnikov v olju NATURETA
  • 4 žlice kaper v slanici NATURETA
  • 800 g pasiranega paradižnika NATURETA
  • 2 rdeči čebuli
  • 2 stroka česna
  • 2 stebli zelene
  • 2 korenja
  • 1 lovorjev list
  • 100 ml rdečega vina
  • 450 g polnozrnatih testenin
  • 15 g svežega peteršilja
  • 40 g gobic (po želji)

Priprava

Tereza Poljanič je priljubljena voditeljica kuharske oddaje Zdravo, Tereza in avtorica istoimenske knjige. Kuha veganske jedi, ki prepričajo z videzom, glede okusa pa preverite sami. Pripravila je recept za bolonjsko omako iz leče, s katerim boste potešili testeninska koprnenja.

Najprej narežite čebulo, česen, zeleno in korenje. Oljčno olje vlijte na segreto ponev in popražite narezano zelenjavo, čebulo, dodajte lovorjev list. Ponev pokrijte in pražite vsaj 20 minut ter vsake toliko dobro premešajte. Ko se zelenjava zmehča, dodajte narezane gobe in česen, kapre ter sušene paradižnike. Ponovno premešajte, segrejte na visoko temperaturo in dolijte 100 ml rdečega vina. Medtem odcedite lečo in jo skupaj s pasiranim paradižnikom dodajte v ponev. Kuhajte še 35 minut na srednje močnem ognju, dokler omaka ne postane gosta. Na koncu solite in poprajte po okusu.

Medtem al dente skuhajte testenine v slani vodi. Odcedite in prihranite vsaj dve zajemalki vode, v kateri so se kuhale testenine. Dodajte testenine v ponev z omako in zalijte s prihranjeno vodo, da omako lepo razrahljate. Nasekljajte peteršilj, vmešajte v testenine in postrezite.