Slastne kocke z džemom divjih brusnic

Sestavine

  • 60 g masla
  • 3 jajca
  • 160 g sladkorja
  • 200 g pirine ali pšenične moke
  • ½ žličke pecilnega praška
  • 3 žlice mleka
  • 80 g finih ovsenih kosmičev
  • 60 g masla
  • 200 g džema divjih brusnic Natureta Supreme
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 3 žlice limoninega soka

Priprava

Maslo penasto stepemo, dodamo sladkor, stepamo še pol minute in posamično dodajamo jajca ter vmes po žlico moke, sicer se bo masa sesirila. Dodamo še preostalo moko, pomešano s pecilnim praškom in mleko te zmešamo v srednje gosto maso, ki jo razporedimo po pladnju za pečico, obloženem s papirjem za peko. Pečemo pri temperaturi 180 °C 20 minut oziroma toliko, da testo od roba zlato porjavi. Medtem pripravimo nadev. V ponvi na suho opražimo kosmiče, toliko, da zadišijo. Dodamo maslo, da se raztopi, premešamo in vmešamo džem divjih brusnic. Pečeno testo vzamemo iz pečice, pustimo stati pol ure, da se ohladi, prerežemo čez pol, po potrebi obrežemo robove, jih po želji položimo na pladenj in potisnemo v izklopljeno pečico, da se posušijo in jih uporabimo pri receptih, ki potrebujejo biskvitne drobtine ali piškote. Obliv pripravimo iz sladkorja v prahu in limoninega soka. Masa mora biti tako gosta, da se da mazati, a ne preredka, sicer bi se vsa vpila v pecivo. Če nimamo kupljenega sladkorja v prahu (ki običajno vsebuje še škrob) si ga zmeljemo sami v kavnem mlinčku, a biti mora res dobro zmlet, sicer obloga ne bo lepo gladka. Na prerezano in obrezano polovico testa enakomerno nadevamo brusnični nadev. Prekrijemo z drugo polovico testa in prelijemo z limoninim oblivom (imenovan tudi sladkorni led). Pecivo naj stoji nekaj ur, nato pa ga previdno razrežemo na manjše kocke, saj sladkorni led rad poka. Dobro bo šlo z žagastim nožem.