Ričet, darilo za probiotike

Sestavine

(za 8 oseb)

  • 500 g ješprenja
  • 1 kg prekajenega mesa (rebrca, šunka, klobasa)
  • 2 čebuli
  • 4 stroki česna
  • 3 korenčki
  • paradižnik ali paradižnikova mezga
  • 300 g fižola
  • sveže začimbe (luštrek, peteršilj, drobnjak, timijan)
  • sol
  • poper

Priprava

Ječmen je že nekoliko pozabljeno žito, vendar se zaradi izjemnih hranilnih vrednosti vrača v kulinariko. Vsebnost vlaknin na 100 g izdelka surovega ječmena znaša kar 16 g. Njegovo uživanje priporočajo v primerih gastritisa, vnetja debelega črevesa, sečnika, varuje pred boleznimi srca in ožilja, pomaga pri težavah s kožo, artritisu ... Pozitivno vpliva na umske sposobnosti, saj vsebuje magnezij, fosfor, kalij, kalcij in železo … Če želimo nahraniti dobre bakterije, bo ričet zagotovo prava izbira.

Če ričet kuhamo s svežim fižolom, ga čez noč namočimo v vodi. Sveži fižol z lovorjevim listom skuhamo do mehkega. Če uporabimo takšnega iz konzerve, ga dodamo pet minut pred koncem kuhanja. Ješprenj dobro splaknemo pod hladno vodo in ga damo v lonec z vodo tako, da je nad njim za tri prste vode. V drugi ponvi popražimo nasekljano čebulo in česen, ko zadiši, dodamo korenček. Popraženo zelenjavo dodamo ješprenju, v lonec damo še narezano meso in sveže začimbe ter sol in poper. Kuhamo približno eno uro. Pred koncem kuhanja dodamo še fižol. Dober tek!