Pica s sardelami

Sestavine

  • 270g pirine moke
  • ½ žličke soli
  • 1 žlička suhega kvasa
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 žlica kisa
  • cca. 180ml mlačne vode
  • 1/2 kg sardel (pečenih od prejšnjega dne)
  • 200g pasiranega paradižnika Natureta
  • 50g indijskih oreščkov
  • 2 stroka česna
  • 2 žlički posušenega origana
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlica limoninega soka
  • sol
  • olivno olje
  • pest pinjol

Priprava

Recept je primeren za tiste, ki ne uživajo mleka, jajc in pšenice. Priprava je zelo enostavna, posebej če nam je od kosila ostalo nekaj pečenih sardelic. Le-te po dolgem prerežemo na polovico in jim odstranimo kosti. Sardelice shranimo v hladilnik. Zvečer pripravimo kvašeno testo za pico. V pirino moko vmešamo suhi kvas, sol, olivno olje in kis ter dodamo mlačno vodo in na hitro premešamo, da se sestavine spojijo. Testa ni potrebno gnesti. Damo ga v skledo, pokrijemo s folijo in ga pustimo čez noč vzhajati. Naslednji dan testu dodamo še nekaj moke, zgnetemo in razvaljamo. Testo za pico položimo v pomaščen in pomokan pekač. Pasiranemu paradižniku Natureta dodamo indijske oreške, česen, 1 žličko origana, olivno olje, liminon sok in sol ter mešanico dobro obdelamo s paličnim mešalnikom. Premažemo jo po testu in obložimo s sardelami. Posujemo s preostalim origanom, pinjolami, poškropimo z olivnim oljem na sredino damo 1 polnjeno zeleno olivo Natureta. Pečemo 10 minut pri 220°C in takoj postrežemo. Namig: pico lahko popestrimo še s sladko koruzo Natureta in kaprami in zelenim poprom v slanici Natureta.