Jota, darilo fermentiranih sestavin

Sestavine

(za 4 osebe)

  • 500 g kisle repe ali zelja
  • 300 g krompirja
  • 300 g rjavega fižola iz konzerve
  • 1 večja čebula
  • 4 stroki česna
  • 2 klobasi ali prekajena svinjska rebrca
  • oljčno olje
  • rdeča mleta paprika
  • majaron
  • lovorov list
  • črni poper v zrnju
  • sol

Priprava

V iskanju pozitivnih bakterij so fermentirane sestavine odlična izbira in jota iz kisane repe ali zelja bo v jesenskih in zimskih časih dobrodošla popestritev jedilnika. Čeprav se z joto najpogosteje razvajamo v gorskih kočah, pa je vseeno lepo, če lahko nekaj te neokrnjene narave in svežega zraka podoživimo tudi v domači kuhinji.

V lonec stresemo zelje, ga zalijemo z vodo in kuhamo najmanj pol ure skupaj z lovorjevim listom in s poprom. Če nam je zelje prekislo, ga prej speremo z vodo. V drugi posodi v soljeni vodi krompir skuhamo do mehkega in ga nekoliko pretlačimo skupaj z vodo, v kateri se je kuhal. Dodamo zelje z malo tekočine, v kateri se je kuhalo, in fižol. Pokuhamo še deset minut in začinimo. Na olju prepražimo čebulo, česen in narezano klobaso ter vse skupaj stresemo v lonec z zeljem. Premešamo in še toplo postrežemo. Dober tek!