Alpska kuhinja

Zelenjava za francosko solato

Brez francoske solate si težko predstavljamo piknik, dober narezek, odlično pa se obnese tudi ob številnih drugih priložnostih. Seveda je najboljša tista, ki je pripravljena doma, zato smo za vas ustvarili Naturetino mešanico zelenjave za francosko solato, v kateri so grah, krompir in korenček.

S posebno tehniko hitrega zamrzovanja zelenjava ohrani svojo hranilno vrednost in svežino, zato je z vrečko Naturetine zelenjavne mešanice v zamrzovalni skrinji izvrstna francoska solata vedno le lonček majoneze stran. Seveda je ta mešanica kuhane zelenjave odlična osnova tudi za mnoge druge solate, juhe in druge jedi.

“Oče” francoske solate

Francoska solata je bila prvič javnosti predstavljena v Moskvi okoli leta 1860 in podobno kot slavni detektiv Poirot njen avtor ni bil Francoz, temveč Belgijec Lucien Olivier, ki je v tistih časih imel v Moskvi pariško restavracijo po imenu Hermitage. Od tod tudi ime francoska solata in zmeda s poimenovanjem po svetu, kjer je znana pod imenom “Russian salad” oz. ruska solata.

Recepti za francosko solato

Zelenjavno mešanico skuhamo po navodilu in ohladimo. Jabolka narežemo na kockice, kapre sesekljamo, sardelni file stisnemo z nožem. Vse primešamo k majonezi. Začinimo jo še z gorčico in dodamo jogurt. Vse sestavine med seboj zmešamo, ohladimo in serviramo.

Zamrznjeno zelenjavno mešanico lahko po želji uporabimo v manjših porcijah. Ostalo neuporabljeno količino ustrezno shranimo.

Dobro je vedeti

Za konec pa še nekaj nasvetov. Za manj kalorično Francosko solato lahko uporabite avokadovo majonezo, ki ne bo spremenila okusa jedi, a je precej bolj zdrava in malo manj kalorična in del majoneze nadomestite s kislo smetano in jogurtom. Veganska majoneza in namesto jajca tofu in lahko jo bodo uživali tudi tisti, ki ne smejo ali ne uživajo jajc.

Rumenjake vstavite v večjo posodo in dodajte limonin sok, gorčico, jabolčni kis in sol. Vse te sestavine dobro premešajte in mešalnik zmanjšajte na minimum ter zelo počasi vlijte sončnično olje. Pomembno je, da to delate res zelo počasi, v zelo tankem curku in brez prekinitve, če želite dobiti dobro majonezo. Mešajte, dokler ne dobite gladko zmes. Majonezo ohladite v hladilniku in pripravljena je za serviranje.

 

 

vrecka 450 g, 650 g