Rdeča pesa v blagi slanici

Kuhanje z rdečo peso

Rdeča pesa, ki jo na Ptujskem koncu lokalni kmetje pridelujejo za Eto Kamnik že desetletja in prenašajo ta posel iz generacije v generacijo je sorte borlotti in ima značilno visoko suho snov, kar ji daje značilen sladkast okus, zaradi katerega pogosto slišimo mnenje »ampak edina taprava je pa Etina pesa!« Ker gre za izjemno zelenjavo, ki je zaradi nizke kaloričnosti in zdravilnih učinkov vse bolj v trendu po celem svetu, smo se leta 2016 odločili, da jo poskusimo pripraviti tako, da bo čim manj definiranega okusa in uporabna za kuhanje, ne kot solata.

Tako je v razvoju nastala na kocke narezana rdeča pesa, skuhana v blagi slanici. Pesine kocke lahko dodate v čičerikin namaz, polpete omako z jajci, namaz z orehi in feta sirom ali preprosto z njo zamešate pire krompir. Na tej povezavi se nahaja brošurica, ki je spremljala prvo serijo novega izdelka.

Ali ste vedeli? Rdeča pesa (Beta vulgaris) je zelenjava, ki so jo gojili že Babilonci, kasneje pa Rimljani, ki so jo uporabljali kot zdravilno rastlino za zdravljenje vročine in prebavnih motenj. V prehrani se uporabljata tako listje kot koren. V naši kulinariki se na mizi največkrat znajde kot solata v obliki vložene rdeče pese, medtem ko je v Vzhodni Evropi izjemno popularna juha iz rdeče pese, t.i. boršč. Rdeča pesa je bogat vir magnezija ter folne kisline, ter vir kalija, železa, kroma in mangana. Preliminarne raziskave so pokazale, da sok rdeče pese znižuje krvni tlak pri posameznikih s povišanim krvnim tlakom in tako zmanjšuje možnost za nastanek srčno-žilnih bolezni.

Cena: 0,88 €