Slovenska kuhinja

Kisla repa

 

Izvor repe je nekoliko skrivnosten. Že v času Rimljanov je bila pomembna kmetijska rastlina, njena zgodovina pred Grki pa je veliko manj opredeljena. Na podlagi odkritja semen repe iz obdobja neolitika je v divjini verjetno rasla od Evrope do Azije, cenjena zaradi začinjenih listov in olja iz semen.

Priljubljenost repe je v zadnjih dveh tisočletjih precej nihala, od rimskega najljubšega pridelka do krme za živino. Repa, ki ni znana po kalorični obremenitvi, je bila verjetno priljubljena zaradi svoje razpoložljivosti in hladnejše klime, ki jo potrebuje za preživetje. Pravzaprav je bila repa pred uvedbo krompirja iz Novega sveta del vsakodnevne prehrane delavskega razreda.

Danes je repa zelo priljubljena v različnih jedeh in se ponaša z visoko hranilno vrednostjo in nizko kalorično vrednostjo, vsebuje pa tudi več kot polovico dnevnih potreb po vitaminu C.

Brez kisle repe, ki vsebuje med drugim vitamine A in C, kalcij in lutein, si ni moč predstavljati marsikatere izmed priljubljenih tradicionalnih slovenskih jedi.

Prednost Naturetine kisle repe v kozarcu pa je, da je že toplotno obdelana, zato je ni treba kuhati.

 

kozarec_za_vlaganje 530 g, 1000 g