Svetovna kuhinja

Čičerika

Namigi in recepti

Vsi poznamo humus – slani namaz iz čičerike, ki ga običajno namažemo na kruh ali ga postrežemo s surovo zelenjavo. Za njegovo pripravo lahko izbirate med tremi pakiranji prvorazredne čičerike, in sicer pločevinki 200g, ki se nahaja tudi v ovitku po tri pakiranja skupaj ter dva izdelka v 300g kozarcih, ena konvencionalna in druga iz ekološke pridelave, ki jo najdete na policah med BIO izdelki.

Naturetin izdelek vam zelo olajša pripravo humusa, saj se izognete dolgotrajnemu namakanju in kuhanju čičerike. Sezam rahlo prepražimo na ponvi, da dobi rahlo zlato-rumeno barvo. Damo ga v mešalnik in ga z malo olja zmešamo v gladko pasto. Sezamu dodamo Naturetino čičeriko, česen, olje, peteršilj, limonin sok ter posolite in poprate. Vse skupaj zmešamo v gladko maso, hummus. Po potrebi dolijemo malo vodo iz Naturetinega kozarčka. Damo ga v skledo in postavimo za nekaj časa v hladilnik. Pri serviranju ga pokapajmo z malo olivnega olja in posujemo z malo rdeče paprike. Postrežemo ga s popečenimi kruhki, lahko kot predjed k obroku ali kot zdrav prigrizek.

Morda manj znana je uporaba čičerikine vode, ki se s hitrim mešalnikom spremeni v kremasto maso ali pa namaz s čičeriko in kakavom. Kuhano čičeriko lahko razprostrite po pladnju, po svojem okusu začinite in spečete v pečici, da nastanejo odlični hrustljavi prigrizki.

Blagodejni učinki čičerike

Čičerika spada med stročnice, ki jih zaradi visoke hranljivosti, enostavne priprave, široke dostopnosti in vsestranske uporabnosti vse bolj cenimo. Je odličen vir beljakovin, folatov in cinka, poleg tega pa skoraj povsem brez maščob in Čičerika pomaga čistiti organizem, spodbuja delovanje ledvic, preprečuje in zavira bolezni srca in ožilja, znižuje holesterol, zmanjšuje možnost kapi, čisti kri, poleg tega pa vsebuje prehranske vlaknine, ki poskrbijo za zdravo prebavo, saj nase vežejo strupe iz črevesja in jih pomagajo izločiti.

Izvor in uporaba

Čičerika ali nahat je osnova za mnoge vrste jedi v državah srednje in zahodne Azije, na severu afriške celine, pa tudi v Ameriki. Zelo pogosta je čičerka v Sredozemlju. V Indiji je iz nje izdelana moka, v Italiji pa se pečejo kruhove kruhke. Ta zanimiva predstavnica družine stročnic je še posebej priljubljena na Bližnjem vzhodu, kjer služi kot osnova za pripravo različnih tradicionalnih jedi. Na tem območju so čičerke začele rasti že pred 7,5 tisoč leti. V antiki se je pogosto uporabljala v tradicionalni medicini, in še danes velja, da čičerika pomaga zmanjšati raven holesterola v krvi.

Izvor imena čičerika izhaja iz latinskega imena cicer, Francoski jezik je izraz povzel, kot chiche, proti koncu 14. stoletja je izraz povzel še angleški jezik kot ciche pease. V sredini 18. stoletja se je v Oxfordovem slovarju angleškega jezika Oxford English Dictionary pojavil izraz chick-pea, ki se je obdržal do danes.

 

kozarec 300 g