Balkanska kuhinja

Prebranec

Prebranec ali prebranac, kot mu rečejo v Srbiji, je v Sloveniji najbolj znan kot Natureta prebranec, ki je že dolga desetletja številka 1 na trgu, saj se ga v Eti Kamnik vsako leto skuha več kot 20 milijonov kosov, ki potujejo tudi na ducat izvoznih tržišč, med drugim v Kanado, kjer je “baked beans” zelo konkurenčna kategorija izdelkov. Leta 2014 smo klasičnemu prebrancu, ki ga trg odlično pozna dodali še dva okusa: slanino in feferon.

Naturetin prebranec

Brez Naturetinega prebranca pri nas skorajda ni večjega piknika. Prebranec je tradicionalna domača balkanska postna jed, ki že leta navdušuje ljudi najrazličnejših okusov. Kot predjed ali priloga ne sme manjkati poleg jedi z žara, odlično pa se obnese tudi kot topla malica. Izvrstni okus pri Natureti zagotavljamo s preverjenim domačim receptom, ki temelji na več kot 50 letih tradicije kuhanja po načelu “kot doma pripravljeno”. Seveda pa smo poskrbeli tudi za zelo preprosto pripravo.

Vi jed v lončeni ali ognjevarni posodi le postavite v vročo pečico za 20 minut, da dobi hrustljavo zapečeno skorjico in že lahko postrežete z njo. Po želji lahko dodate na feferon sami ali pripravite kakšen svoj dodatek. Marsikdo reče “Mi ne pade na kraj pameti, da bi prebranec delala sama.”

Podobnosti in različnosti prebranca

Kar nekaj zmede nastane, ko se vname razprava o razlikah med makedonsko tradicionalno jedjo pečeno in postreženo v lončeni posodi Gravče na tavče ali Tavče gravče in srbskim prebrancem ali pasuljem na gusto. Gre za isto jed ali odstopajo recepti zelo odstopajo? Recepti so različni, seveda gre za različne jedi, vendar povsem enoznačnega odgovora ni, ker je receptov veliko in toliko je tudi odgovorov. Makedonska specialiteta gravče na tavče in prebranac se delata iz istih sestavin in skoraj na enak način, pravijo eni, drugi pa navajajo številne razlike v zgoščevanju z moko (zapržka) in načinu priprave. Zanimiva različica Tavče na gravče je z dodatkom pečene paprika, ki ga zlagamo po plasteh fižola in pečene paprika ter na koncu zalijemo.

Ni piknika brez prebranca

Prebranec je znana jed v balkanski kuhinji. Pri nas največkrat pripravimo prebranec ter meso iz žara in ga ponudimo neposredno iz pečice ali ohlajenega, lahko pa je tudi samostojna brezmesna jed. Če ga želite pripraviti doma, je tukaj recept:

Sesekljamo čebulo (ne rabi biti sesekljana na drobno in vedno režemo ali sekljamo tik pred uporabo, saj v stiku z zrakom oksidira). Na olju, na majhnem ognju prepražimo čebulo, da postekleni, ne sme pa postati rjava. Odstavimo z ognja. Nato dodamo sol, poper, mleto sladko papriko in po okusu še sesekljan feferon ali mleto pekočo papriko. Vmešamo se fižol, ki smo ga prej namočili in odcedili in dodamo k čebuli, vse zalijemo z vodo in damo v pečico za 45 minut na 180 stopinj. Lahko prebranec za nekaj časa pokrijemo, da se na vrhu ne zažge prehitro.

Enostavneje pa je, da se na pikniku družite, zabavate in prepustite pripravo prebranca Natureti, vi pa ga le pretresete v ognjevarno posodo in v 15-20 minutah zapečete.

 

piksna 415 g, 850 g

Cena: za 850 g 2,40 €