Balkanska kuhinja

Sarma

Sarma v turškem jeziku pomeni ’tisto, kar je zavito ali ovito okoli’. Je originalna turška jed, priljubljena na različnih koncih sveta. Zeljni listi za sarme ovijajo začinjeno mleto meso z rižem in so tradicionalna hrana za dan po praznovanju novega leta, saj predstavljajo za našo “popraznično” prebavo pravo olajšanje, sarme pa se pripraviti tudi samo z rižem, oziroma v vegetarijanski različici. Izvrstni okus pri Natureti zagotavljamo s preverjenim domačim receptom, ki temelji na dolgoletni tradiciji, poskrbeli pa smo še za izjemno preprost postopek priprave. Sarme Natureta preprosto pogrejte in uživajte.

Čas priprave sarme je ocenjen na 3 ure in kot vi doma, jo tudi v Eti Kamnik pripravljamo ročno, le mešanico mesa, riža in začimb pripravimo v posebnem mešalniku, ki določa porcije mešanice, da je vsaka sarma enako velika. Zeljne glave razdelimo na posamezne liste in jim izrežemo debelejše listne žile, da se bodo bolj voljno oblikovali, v naslednjem koraku pa jih naše izkušene delavke ročno zavijejo in pripravijo za kuhanje. Medtem se v drugem mešalniku pripravi naliv s katerim zalijemo sarme preden gredo v termično obdelavo.

Sarme ovite v trtine liste in brez mesa

Sarma iz kislega zelja je ena od številnih različic priljubljene praznične klasike, tudi sicer priljubljene jedi v hladnejših mesecih. Jed je v različnih oblikah prisotna v deželah nekdanjega Otomanskega imperija in je sčasoma postala v vsaki regiji malce drugačna. Sarme v Sloveniji so veliko večje, kot na primer v Bosni in v Turčiji so pripravljene s trtnimi listi. Imenuje se yaprak sarma ali yaprak dolması, obstaja pa tudi sarma ovita v liste blitve ali pazı dolması. Prav tako je v Turčiji sarma pogosto pripravljena brez mesa.

V Bolgariji je sarma uvrščena med nacionalne jedi in prav tako v Romuniji, najdemo pa jo v kulinaričnih zakladnicah v Armeniji, Moldaviji, Jordanu, Libanonu, Siriji, Iranu, Rusiji, Ukrajini pa seveda na Poljskem in Madžarskem. Podobni sarmam so tako imenovani Sinjski arambaši, ki so tradicionalna jedi z Sinja, pripravljena s kislim zeljem, svežim mesom, suhim mesom in dimljenim mesom.

Namigi in nasveti

Če želite močnejši okus dodate v mešanico nekam dimljenega suhega mesa, vendar ga prej prekuhajte in bodite pozorni, da ne pretiravate s količino ali celotne zmesi ne presolite.

Odvijanje sarm

Pogosto slišimo koga zastokati, da se njegove sarme odvijajo. Pomembno je, da jih ne zavijemo preveč tesno, saj riž med kuho nabrekne, morajo pa biti dovolj trdne. Pomaga tudi, če jih lepo zložimo s stikom navzdol in tesno eno ob drugi. Tako zložene bodo ostale na mestu in se lepo zavite skuhale.

 

piksna 415 g