Alpska kuhinja

Goveji golaž

Le kdo ne pozna golaža? Okusne tradicionalne jedi, najpogosteje pripravljene iz govejega mesa. Privoščite si ga lahko s polento ali svežim kruhom, izvrsten pa je tudi s svaljki, cmoki ali testeninami. V vsakem primeru vas čaka okusno kosilo ali topla malica, za kar smo pri Natureti poskrbeli s preverjenim domačim receptom, ki temelji na dolgoletni tradiciji in skrbno izbranim mesom.

Seveda smo poskrbeli tudi za zares enostaven postopek priprave. Preprosto pogrejte in uživajte. Golaž je namreč jed, za katero skupaj s pripravo in kuhanjem porabite tri ure časa. Zato golaž doma skuhamo “v velikem loncu” in sledijo zaporedni “dnevi golaža”. Če želite kot doma pripravljen, porcijski golaž, boste imeli tri ure časa več, saj smo čas za pripravo in kuhanje z ljubeznijo vložili v Naturetin golaž mi, v Eti Kamnik.

Izvor recepta za golaž

Gulyás je madžarsko ime za pastirja, ki skrbi za čredo živine. Ime so uporabljali že med 10. in 13. Stoletjem, jed pa nastala mnogo pozneje, vendar je v drugi polovici 18. stoletja golaž že postal pomemben del tradicionalne prehrane na madžarskem podeželju, v 19. stoletju pa se je pojavil tudi na jedilnikih gostišč.

Pastirji, ki so po Panonskih ravnicah pasli živino dolga stoletja nazaj, preden je nastala država Madžarska, so imeli prav poseben način podaljševanja roka trajanja koščkom mesa za golaž, in sicer so koščke mesatako dolgo dušili v lastnem soku, da je ta povsem povrel, potem pa so jih še posušili na soncu in jih shranili v posušene ovčje želodce, kjer so lahko čakali skorajda neomejeno dolgo. Za pripravo končne jedi so meso ponovno zalili z vodo in skuhali. Velja omeniti, da v tistih časih v golažu ni bilo paprike, saj je ta plodovka v naš konec prišla šele v 16. stoletju.

Recepti in različice golaža

Golaž se je pri nas umestil v tradicijo delavskega praznovanja Prvega maja. Najbolj razširjen je recept, ki zapoveduje enako količino čebule kot mesa, dodajamo pa mu poleg začimb še rdeče vino. Če bi iskali čim bolj izvirno madžarski golaž pa bi bilo v njem le 250 g čebule za 1,5 kg govejega mesa (narezanega na kocke, velike okrog 75 gramov). Ne bi pa grešili, če bi dodali tudi krompir.

Z vami bomo podelili recept Ciganskega golaža, ki vsebuje precej več zelenjave in je zato manj nasiten in nekoliko bolj sladkastega okusa. Za 8 oseb potrebujete:

 • 1400 g govejega mesa
 • 50 ml sončničnega olja
 • 110 g rumenega korenčka
 • 150 g rdečega korenčka
 • 150 g rumene kolerabe
 • 130 g gomolja zelene
 • 90 g pastinaka
 • 550 g čebule in 10 g česna
 • žlica bele moke tip 500 in žlica paradižnikove mezge
 • 25 g sladke rdeče mlete paprika, 3 listi lovorja, sol in poper po okusu
 • 50 g kislih kumaric (namig za pripravo: paradižnikovo mezgo dodamo, ko je ciganski golaž že kuhan, skupaj z na kocke narezanimi kislimi kumaricami ter premešamo in pustimo vreti še dve do tri minute)

 

piksna 300 g