Svetovna kuhinja

Čufti v paradižnikovi omaki

Mesne kroglice ali Čufti ne manjkajo v nobeni nacionalni kuhinji. Skorajda ni kulinarike, ki na svojem jedilniku ne bi imela mesnih kroglic ali čuftov, kot jim najpogosteje pravimo pri nas. Gre za jed, ki izhaja iz Perzije, tam pa beseda “kufte” pomeni zdrobljeno in sesekljano meso. Naturetini čufti (in za tiste, ki ne jedo svinjine tudi samo z govedino) v paradižnikovi omaki se odlično obnesejo skupaj s pire krompirjem, ponudimo pa jih lahko tudi s polento ali svežim kruhom. Čufte pripravljamo deloma ročno, saj mešanico začimb in mesa pripravimo v velikem mešalniku, strojno se dozirajo kosi, da ima vsaka mesna kroglica povsem enako gramaturo, potem pa jih naše delavke do konca oblikujejo in dajejo naprej v postopek kuhanja.

Najsi gre za kosilo, večerjo ali toplo malico, zahvaljujoč preverjenemu domačemu receptu čuftov, ki temelji na dolgoletni tradiciji, bodo Naturetini čufti vedno okusen obrok, pripravljen, kot bi mignil. Preprosto pogrejte in uživajte.

Čufti po svetu

Nekateri jih delajo s starim kruhom predhodno namočenim v mleko, parmezanom ali predkuhanim rižem, drugi imajo raje brezglutenske ali vegetarijanske. Najdemo jih od Azije, prek Evrope do Amerike, vsak s svojimi posebnostmi. Še znotraj Evrope je receptov a ducate. Grki pripravljajo mesne kroglice jagnječjega mesa in postrežejo z tzatzikijem. V Kanadi čufte pomakajo v gorčico z javorjevim sirupom. Sojina omaka in dimljeno meso se tudi pogosto pojavita v mesnih kroglicah po svetu. Marsikoga od nas pa čufte v omaki in za prilogo pire krompirjem spominjajo na šolsko menzo.

Mamin recept za čufte

Preizkušen recept, ki vam ne more spodleteti je, da mletemu mesu dodate sesekljano čebulo in skupaj z jajcem in morda tudi drobtinami ali čičerikino moko primešate k mesu. Po okusu začinite s čilijem, soljo, timijanom, baziliko in peteršiljem. Dobro premešajte in pustite stati da se okusi lepo povežejo. Na ponvi medtem prepražite čebulo do zlatorjave barve, dodajte paradižnikovo omako.

Nekateri v omako primešajo sesekljane olive, mandlje ali sušen paradižnik. Pa tudi cimet in rozine sta za nekoliko bolj poseben okus zanimiva dodatka. Čufte ali mesne kroglice ocvremo volju da so dobro zapečene. Mesne kroglice lahko nataknemo na paličke, postrežemo omako v posodicah in čufte pomakamo vanjo.

Vegetarijanski čufti

Če želite pripraviti brezmesne čufte vam lahko damo namig, da potrebujete pločevinko rjavega ali rdečega fižola (cca. 250g fižola), čebulo, česen, in nekaj koruzne moke, v kateri povaljate kroglice iz fižola preden jih date v segreto pečico. Za omako pa boste rabili pasiran paradižnik in paradižnikovo mezgo.

 

piksna 415 g