Slovenska kuhinja

Bograč

Iz kulinarike Prekmurja prihaja bograč

Bograč je nedvomno poseben del zakladnice slovenske kulinarike. Golažu podobna jed iz vsaj dveh, še raje pa treh, vrst mesa in krompirja je del današnje prepoznavnosti Prekmurja, hkrati pa označuje različna družbena prepletanja iz sosednjih dežel. Ime bograč je nastalo iz madžarske besede za pastirski lonec tj. bogrács. Še danes namreč velja, da je pravi bograč skuhan v primernem kotlu in na prostem in zanj potrebujete svinjino, govedino in divjačino (divjega prašiča, srno). Poleg tega je potrebno biti pozoren na še nekaj drugih stvari, ki tvorijo pravi bograč. Za začetek, čebula mora biti pražena na svinjski masti.

Brez bograča nekoč pa tudi danes

nista šla mimo nobena trgatev ali okopavanje goric pa tudi poroke ali praznovanja rojstev. Starejše generacije so se držale pravila, da se je krompir kuhal posebej in se dodobra ocedil preden so ga dodali bograču, mlajše kuhajo nekoliko enostavneje in v skupnem loncu, za vse pa velja, da je bograč vezan na spomine na otroštvo, pomembne dogodke in srečanja družine ta čustva pa seveda vplivajo na zaznavanje okusa. Tako dobrega, kot vaša mami ne bo skuhal nihče.

Nekatere gospodinje pravijo, da mora biti bograč tako gost, da v njem stoji žlica. Da je brez vsake kapljice vode ali jušne osnove. Takšnega bograča se v pogojih industrijskega kuhanja sicer ne da pripravitia smo za izvrstni okus pri Natureti poskrbeli s preverjenim domačim receptom bograča, ki temelji na dolgoletni tradiciji, nismo pa pozabili niti na enostaven koncept priprave.

Časa za kuhanje bograča je pogosto premalo in kakšen dan nameniti ta čas otrokom ali samemu sebi, je dobro, saj pri tem ne ponudite za kosilo nič drugačnega, kot če bi ga pripravili vi. Le čas ste prihranili. Preprosto pogrejte naš bograč in uživajte.

Recept ima skoraj vsaka hiša in vas

Če ste se kljub temu odločili za pripravo doma, povzemamo enega od postopkov za pripravo. V posodi segrejemo olje, dodamo sesekljano čebulo in jo prepražimo, da postekleni, potem dodamo na koščke narezano goveje meso, ki ga pražimo 15 minut, začinimo z mleto rdečo papriko, zalijemo z vodo, da so vse sestavine prekrite, posolimo in popramo, dodamo sesekljan česen, lovorove liste, majaron, malo mlete kumine in še kako začimbo po lastnem okusu. Po vrsti dodajamo narezano meso. Če bodo tri vrste mesa, dodamo naslednjo divjačino in potem svinjino, nazadnje pa še krompir. Bograč lahko začinimo še z belim in rdečim vinom.

 

kozarec_za_vlaganje 1000 g