Slovenska kuhinja

Ričet

Ričet, verjetno ena najbolj priljubljenih tradicionalnih in slovenskih domačih enolončnic, ki jo imajo radi celo izven naših meja, se prileže v prav vseh letnih časih. Je slovenska narodna jed, katere sestavine so: ješprenj, fižol, krompir, zelenjava ter čebula in česen. V njem mora biti primerna količina suhega svinjskega mesa. Odlično se obnese kot samostojna jed ali topla malica, pri Natureti pa smo poskrbeli za še preprostejšo pripravo, saj ga je treba samo pogreti, in že lahko postrežemo z njim. Izvrstni okus pri Natureti zagotavljamo s preverjenim domačim receptom, ki temelji na dolgoletni tradiciji.

Če ga pripravljate doma, morate fižol prej namočiti pa tudi kuhanje in sekljanje korenja ter priprava krompirja vzamejo kar precej časa. Z Naturetin ričet pa preprosto pogrejete in uživate.

Izvor in zanimivosti

Ričet so poznali že v starem Rimu, v svojih delih pa ga omenja tudi Janez Vajkard Valvasor. Poimenovanje jedi, ki je značilna najbolj za Ljubljano in osrednjo Slovenijo, izvora pravzaprav iz štajerske nemščine (Ritschet, Ritschert) in označuje enolončnico iz ječmenove kaše, slanine ali drugega suhega mesa, graha in leče. Ričet je na podeželju velja za lažjo jed. Njegovo priljubljenost pa dokazujejo tudi pričevanja o druščini ljubiteljev gora z imenom Ričetarji.

Različni recepti za ričet

Ričet v različnih krajih Slovenije pripravljajo različno. Kot za mnoge kmečke jedi ima skoraj vsaka hiša svoj naljubši recept. Eni ga pripravljajo s prekajenimi reberci, drugi s slanino ali klobaso. Svinjski nogici izboljšata okus, nista pa obvezni. Suho meso, na primer kračo, nekateri kuhajo posebej, da si vsak odreže kolikor mu paše. Večina ričet kuha v loncu, nekateri pa fižol predhodno namočijo in vse sestavne dajo v ognjevarno porodo ter spečejo v pečici na 160 stopinj za 3-4 ure.

Ričet postrežemo s kruhom. Spečemo lahko domač orehov kruh z medom ali pa dišeč kruh iz ajdove moke. Namesto mesa lahko v ričet dodamo tudi gobe, da dobimo različico, ki je primerna tudi za vegetarijance.

 

piksna 415 g, 830 g