Balkanska kuhinja

Pasulj s slanino

Pasulj s slanino je en od treh pasuljev v ponudbi Natureta, če ne štejemo Prebranca, ki ga uvrščamo v isto skupino prilog. Jedi iz kuhanega fižola pripravljenega na podoben način kot pasulj, le z različnimi začimbami in tipi fižola, je po svetu izjemno veliko.

Pasulj po svetu

Jedi podobne pasulju poznajo od Anglije, kjer je “pečen fižol” skupaj s klobasami, pečenimi jajci, gobami, paradižniki in kruhom del tako imenovanega “angleškega zajtrka” do Azije in Južne Amerike. Okusi pasulja seveda variirajo od celine do celine. Na primer Jamie Oliverjeva receptura vključuje česen, zeleno, paradižnik in krompir. V naši kulinariki pa je pasulj priljubljena srbska enolončnica iz belega fižola, prekajenega mesa, zelenjave in začimb, ki ga postrežemo z izbranim kruhom in k vsakemu krožniku dodamo košček rebrc, na mizi pa ne smejo manjkati kisle kumarice in vložene paprika.

Kot doma pripravljeno

Naturetin pasulj s slanino pa je tradicionalna, domača in krepčilna balkanska enolončnica, ki že dolgo navdušuje ljudi najrazličnejših okusov. V Eti Kamnik ga kuhamo tako, kot doma: namočimo, ocedimo, damo v kotle in skuhamo. Pasulj se odlično obnese kot samostojna jed ali topla malica, hkrati pa je povsem enostavna za pripravo, saj jo samo pogrejemo in z njo postrežemo. Izvrstni okus pri Natureti zagotavljamo s preverjenim domačim receptom, ki temelji na dolgoletni tradiciji. Preprosto pogrejte in uživajte.

Preprosto kot pasulj

Najboljši fižol za pripravo pasulja je “mlad” fižol, obran v isti sezoni, mlajši od enega leta. Tak se skuha hitro, starejšega je potrebno prej namakati. V primeru, da vsega pasulja ne pojemo takoj, ga shranimo v hladilniku in naslednji dan pogrejemo. Takrat je menda še boljši.

Izrek “preprosto kot pasulj” nazorno pove, da gre za preprosto pripravo, v enem kotlu, loncu ali posodi za peko in manj kompliciranja, boljši je.

Fižol preberemo, temeljito operemo in čez noč namočimo v hladni vodi, če gre za starejši fižol, sicer namakanje ni potrebno. Vrsto, ki se priporoča za pasulj pri nas je tetovski beli fižol. Nekateri bolj suhi fižoli med namakanjem lahko vpijejo precej vode, zato pazite, da bo vode dovolj.

Še nekaj namigov: solimo bolj proti koncu, saj sol upočasnjuje že sicer dolgotrajno kuhanje. Čas kuhanja pasulja je odvisen od kakovosti in starosti fižola in pasulj s prežganjem se rad prismodi. Namesto moke za zgostitev lahko uporabite pasiran fižol. Fižolu lahko že na začetku kuhanja dodamo na kockice zrezane korenček, peteršiljeve korenine in zelene, strt česen in lovorov list. Pri mleti rdeči papriki pa bodite pozorni, da je čimbolj sveža.

Spomini na “vojaščino”

Nekateri se še spominjate služenja vojaškega roka. V vojski se je pasulj zaradi preproste priprave dostikrat znašel na jedilniku. Po vseh vojašnicah v nekdanji Jugoslaviji pa naj bi se od leta 1971 ko je bil izdan poseben dekret pasulji kuhali po recepturi iz knjige “Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji” (Jokić, Nedeljko, Izbor iz izdanja objavljenog godine 1971, 1. natis. – Ljubljana : Ebesede, 2011). Ker je veljala doktrina bratstva, so v knjigi zbrani recepti od kranjske klobase do bosanskega lonca, od buhtljev do uštipcev, predgovor (v vseh jezikih narodov in manjšin seveda) pa se zaključi s sloganom: “Za želodec – z menažko naprej!”

 

piksna 415 g