Balkanska kuhinja

Boranja

Naturetina boranja je tradicionalna, domača in krepčilna enolončnica, ki že leta navdušuje ljudi najrazličnejših okusov. Odlično se obnese kot samostojna jed ali topla malica. Skuhamo jo v Natureti, da jo vi lahko samo pogrejete in z njo postrežete.

Boranja seveda ni nova jed in je pogosto na mizi predvsem v času, ko so vrtovi polni mladega stročjega fižola. Razlog njene priljubljenosti se skriva v dejstvu, da je jed pripravljena v enem loncu, iz sestavin, ki so nam v poletnem času vedno pri roki: stročji fižol, paradižnik, česen in čebula, pogosto tudi krompir.

Vegetarijanska ali mesna boranja

Lahko ji dodamo meso ali pa je zgolj zelenjavna, kar določa tudi, koliko časa jo bomo kuhali. Boranja izvira iz zakladnice Balkanske kulinarike, vendar njene različice najdemo tako med mineštrami Mediterana kot tudi med poletnimi jedmi na žlico v Alpski kuhinji. Lahko je pripravljena s svinjskim, govejim, piščančjim mesom ali z jagnjetino. Če je boranjo z mletim mesom to skrajša čas kuhanja in jed bo kar hitro pripravljena.

Stročji fižol

Slovensko stročji fižol (Srbsko: boranja) je vrtna zelenjava, ki ji pripisujejo, da koristi prebavi, spodbuja delovanje in učinkovitost sečil ter s razvoj koristnih mikroorganizmov v debelem črevesu. Sodi med varovalna živila, ki učinkovito znižujejo holesterol: redno uživanje 85 g kuhanega fižola na dan za približno 10 odstotkov zniža raven holesterola v krvi. Stročji fižol pa vsebuje tudi vitamin C, folno kislino in železo.

Med najbolj priljubljene vrste stročjega fižola sodi maslenec, ki ga odlikuje poln okus. Kupujemo mlade stroke živahnih barv, ki so čvrsti in krhki. Stročji fižol je odličen za enolončnice, juhe in prikuhe, pa tudi samostojen v solati, zabeljeni s kakovostnim oljem in kisom. Kuhajte ga v loncu s čim manj vode (od 4 do 12 minut), pri čemer pazite, da se ne razkuha. Voda, v kateri se je kuhal je uporabna za rižote in juhe. K stročjemu fižolu se lepo podajo česen, čebula, peteršilj, meta, bazilika, timijan, pa tudi žajbelj in šetraj. Če za boranjo uporabite Naturetin zamrznjen stročji fižol, lahko to slastno jed pripravite tudi sredi zime.

In še zanimivost za konec: v zahodnem deli Srbije, med reko Drino in Boranjsko reko se nahaja planina z imenom Boranja, kjer so leta 1914 potekali hudi boji med srbsko in avstro-ogrsko vojsko.

 

piksna 400 g