Mediteranska kuhinja

Bolonjska omaka

Omaka bolognese ali Ragu alla Bolognese, kot ji rečejo v Italiji, je verjetno ena najbolj priljubljenih omak za testenine na svetu, le malokdo pa ve, da bi jo v domači Bologniji postregli s tagliatami, ne špageti, kot je običajno za Bololonjsko omako drugod po svetu pa tudi pri nas.

Znanost in umetnost Bolonjske omake

Prvič je bila Bolonjska omaka omenjena v zapisu Kuharski knjigi Pellegrina Artusija dve desetletji po formalni združitvi Italije, leta 1891. V tej slavni kuharski knjigi z naslovom Znanost v kuhanji in umetnost dobro jesti (La scienza in cucina e L’arte di mangiare bene) je Artusi kot prvi združil recepte iz vseh regij Italije, med njimi tudi Bolonjsko omako ali Omako Bolognese. Izvirna receptura Pellegrina Artusija je vsebovala poleg govedine tudi drobno nasekljano panceto ali slanino ter gobe, čisto na koncu pa je priporočal dodati nekaj smetane za bolj kremasto teksturo. Paradižniki, češnjevci paradižnikov pire ali koncentrat pa tudi belo vino so se prikradli v recepturo kasneje.

Še vedno marsikateri kuhar priporoča te drobne skrivnosti: mleto svinjino, ki jo mešamo mleto govedino, mešane suhe gobe, domačo paradižnikovo omako (kjer vam svetujemo uporabo Naturetine pasate ali omake Lušt, ki sta pripravljeni iz svežih paradižnikov) in predvsem dolgo počasno kuhanje. S kuhanjem se bodo okusi povezali in omaka bo gladka in odličnega okusa. Napačno je torej prepričanje, da gre za “hitro kosilo”. Za dobre stvari si je treba vzeti čas in to velja tudi za Bolonjsko omako. V Natureti si vzamemo čas za njo, da ga prihranimo vam.

Z bolonjsko zmotno prelivamo špagete in njoke, češ, da je to prava italijanska kombinacija. Italijani vam bodo razložili, da bolognese sodi izključno k rezancem tagliatelle, na katere se omaka slastno oprime, v Natureti pa smo poskusili tudi kombinacijo z našimi riži, kjer izstopata Arborio in Jasmin. Slednji s svojo zanimivo aromo naredi kosilo zelo drugačno.

Marsikdo ne ve, da se omaka Bolognese odlično obnese tudi s kruhovimi ali zdrobovimi cmoki, ajdovimi štruklji, z njo lahko postrežemo k rižu ali zelenjavi ali pa napolnite tortiljo. Najsi gre za kosilo, večerjo ali toplo malico, z bolonjsko omako preprosto ne morete zgrešiti. Za slasten okus smo pri Natureti poskrbeli s preverjenim domačim receptom, ki temelji na dolgoletni tradiciji, vi pa jo preprosto pogrejte in uživajte.

Še nekaj nekaj zlatih pravil, ki se jih držite, ko boste kuhali Bolonjsko omako doma: ne poskušajte govedine zamenjati s svinjino in tudi ne z mletim puranjim mesom. Glavna stebra odlične bolonjske omake sta dobro meso dolgo kuhanje na lahnem ognju.

 

kozarec 280 g

Cena: 1,54 €