Alpska kuhinja

Domača marelična marmelada

 

Marmelada izvira iz Portugalske besede mermelos, ki predstavlja pasto iz kutin in je po teksturi precej podobna pasti iz pomaranč, ki ji pravimo marmelada. Izvor marmelade sega daleč v preteklost, in sicer v obdobje srednjega veka.

Kljub prepričanju, da sta si marmelado na Škotskem “izmislila” James Keiller in njegova žena, ni – čeprav gre zahvala Keillerju, ki je na splošno zaslužen za to, da je slasten zajtrk komercialno dostopen. Romantična predstava Jamesa Keillerja, da odkrije tovor grenkih pomaranč, ki se poceni prodaja, kar je njegova žena nato spremenila v marmelado, je že dolgo izginila, saj obstajajo recepti za podobne “marmelade” iz leta 1500.

Po besedah ​​zgodovinarja hrane Ivana Daya eden najzgodnejših znanih receptov za marmelado iz pomaranč (blizu tistega, kar danes poznamo kot marmelado) izvira iz knjige receptov Eliza Cholmondeley okoli leta 1677.

Marmelada je zelo star način konzerviranja sadja. Pretlačene sveže kose sadja pri tem kuhamo z dodatkom sladkorja. Med kuhanjem začne sadje želirati, a le, če ima na voljo dovolj kisline in pektina. V primeru izdelave marmelade sladkor deluje kot konzervirano sredstvo, ki marmeladi podaljša rok trajanja.

Kozarec slastnih marelic, naravnost iz sadovnjaka, z veliko mero skrbnosti, nežno predelanih v izvrstno domačo marelično marmelado Natureta resnično ne sme manjkati v prav nobeni kuhinji. Odlično se poda tako v palačinke kot v številna druga peciva in sladice, brez nje si težko predstavljamo prave pustne krofe, resnično prileže pa se tudi na kosu svežega kruha, še posebno za zajtrk.

 

kozarec 650 g