Brusnica s klinčki in ingverjem

Za izhodišče tega prestižnega okusa za gurmane je bil izbran Naturetin džem iz brusnic, ki smo mu dodali dve »zimski« začimbi: nageljnove žbice ali klinčke ter ingver. Tako je nastal edinstven bogat okus začimb in sadja, ki lahko izboljša številne sladice. Posebnost Naturetinih sadnih džemov je, da imajo znižano hranilno vrednost, saj vsebujejo kar 30 % manj sladkorja kot običajni sadni džemi in so narejeni iz celega sadeža.

Kje rastejo in kako pridobivajo klinčke? V daljni Indoneziji raste zimzelen grm iz družine mirtovk. V višino seže celo do 12 m in doseže starost preko 350 let. Med listi se oblikujejo drobna socvetja, popki so blede smetanaste barve, stebelca popkov pa so zelena. Tik pred cvetenjem dobijo zanimivo purpurno rdečo barvo. In v trenutkih, preden se drobni beli cvet odpre, je pravi čas za nabiranje. Popke nato sušijo, da postanejo rjavi in krhki, njihov omamni vonj pa že od starega veka navdušuje ljudi po vsem svetu.

Ali ste vedeli? Tradicionalna kitajska medicina uporablja olje klinčkov za dviganje energije yang v ledvicah, vranici in želodcu. Tam, kjer manjka toplota, klinčki ponovno vzpostavijo pretok energije. Ajurveda pa jih uporablja pri Vata in Kapha tipih ljudi, torej tudi tam, kjer primanjkuje toplote.

kozarec215 g

Cena: 2,34 €