Piškot ali čokolado zmodeliram in pripeljem do popolnosti

Sabina Penšek je mednarodno priznana stilistka hrane, ki zaradi narave svojega dela veliko potuje in odkriva kulinariko daljnih dežel. Njena kariera se je rodila iz hobija, ko je na svojem kulinaričnem blogu kuhala in fotografirala jedi, ki so jo navdihnile na potovanjih. Zvedavost jo je pripeljala do sodelovanja z velikimi mednarodnimi naročniki, kot so Pizza Hut, Milka, McDonalds, Coca-Cola … Na snemanjih poskrbi za to, da je izdelek videti čim bolj okusen. Hrano skuha na snemanju ali pa jo oblikuje dan prej. V času koronavirusa, ko so se projekti ustavili, lahko na njenem Facebook profilu vsak dan občudujemo novo jed. Tako ohranja svojo ustvarjalnost živo.

Kako se je vse skupaj začelo?

Začelo se je kot hobi, ko sem pred kakšnimi 15 leti osnovala svoj prvi kulinarični blog. Na njem sem objavljala recepte s fotografijami. Recepte so večinoma navdahnila potovanja. Tako receptom kot tudi fotografijam sem posvečala enako veliko pozornosti. Med menjavo kariere sem imela priložnost nekaj časa delati raznovrstna dela v filmski produkciji in tako sem prišla v stik s tujimi stilisti hrane. Ti so potrebovali lokalno pomoč, zaradi svojega hobija pa sem bila prva izbira. V živo se spominjam trenutka iskrene pohvale francoskega stilista hrane, ko je rekel, da bi se tega lahko lotila samostojno. Spomnim se tistega občutka, nekako kot takrat, ko se zaljubiš. In res sem se. Če malo poenostavim, lahko rečem, da je od takrat naprej moj hobi prerasel v mojo veliko ljubezen in kariero.

Kaj je sploh vaše delo? Skrb za to, da se sladoled ne stopi, da je solata videti hrustljava …? Kakšno jed tudi sami skuhate?

Moja naloga je, da izdelek v zgodbi, ki si jo je zamislila agencija in jo izpelje režiser, izgleda najlepše in najbolj okusno, kot le lahko. Običajno vse jedi skuham sama in pripravim na snemanju ali pa že dan prej. Če gre za gotov izdelek, kot je na primer piškot ali čokolada, pa ga je včasih treba zmodelirati in pripeljati do popolnosti. Še posebej, če gre za close-up oziroma bližnje kadre izdelka.

Kako poteka vaš dnevni ritem? Najbrž je zelo drugačen od delovnih dni v pisarni od devetih do 17.00?

Ponavadi se začne delo že nekaj dni pred projektom. Treba se je dodobra seznaniti z željami vseh udeleženih – z naročnikom, agencijo, režiserjem, art direktorjem in s produkcijo, ki organizira snemanje. S slednjimi se dogovorim tudi o pripomočkih, ki jih bom potrebovala v času snemanja – pečica, štedilnik, žar … Potem je treba priskrbeti dovoljšnje količine izdelkov, jih pregledati, opraviti nakupe sestavin in nenazadnje pripraviti opremo za delo. Snemalni dan se običajno začne zelo zgodaj in traja (najmanj) 12 ur. Snemanja potekajo v studiu ali na lokaciji, seveda je s tem pogojena tudi potreba po infrastrukturi. Če snemamo v kakšni hiši, je meni običajno namenjen prostor v  neuporabljeni sobi, garaži, na vrtu, tudi v kopalnici, če ni druge rešitve. Zunanja lokacija pa je lahko  golf igrišče, gozd, slap, reka, jasa, visokogorje, mestno središče, park, barka …

Zaradi dela tudi veliko potujete. Smo vam lahko tako zavistni, kot smo bili včasih tistim supermodelom, ki snemajo reklame na Havajih?

Veliko sem zdoma, veliko na poti, kar pa ni vedno tako eksotično, kot se sliši. Priprave in snemalni dnevi so dolgi in največkrat si želiš čim prej v hotel in v posteljo. Včasih pa so potovalni dnevi organizirani tako, da si lahko vzamem zase kakšno popoldne ali dan, predvsem za odkrivanje lokalnih kulinaričnih specialitet. Tuje kulture najraje odkrivam prav skozi gastronomijo. Potep skozi arabski souk ali obisk obmorske ribje tržnice, odkrivanje neznanih sestavin, jedi in prikaz tradicionalnih receptov v domu katerega izmed gostiteljev štejem med neprecenljive izkušnje.

V času koronavirusa vse več ljudi kuha in objavlja hrano na družbenih omrežjih. Kako se je vam v tem času spremenilo vaše življenje?

Naša panoga se je v času koronavirusa povsem zaustavila. Dela med tem časom ni/ni bilo. Rada imam pestre in dinamične vsakdane in ker rada dobro jem, sem vsak dan pripravila en recept in ga objavila na družbenih omrežjih. Tako da lahko rečem, da življenje v karanteni ni omejilo moje želje po ustvarjanju in kreativnosti.

Kakšen trik, ki vas je že večkrat rešil iz težav?

Hahaha … več je takšnih trikov, vendar pa so vsi bolj tehnične narave, vse je odvisno od tega, kako se sestavine obnašajo v različnih pogojih. Kako se odzivajo na različne načine priprave, kako na njih vplivajo naravni pogoji, čemu bodo izpostavljene v času snemanja itd. Nepredvidljive situacije so skoraj neizogiben del snemanj in največkrat me prav izkušnje in pazljiva ter natančna priprava rešijo iz morebitnih težav.

Katera je najljubša skrivna sestavina vaših receptov?

Zvedavost.

Katera je najbolj fotogenična hrana?

Verjetno solate in sladice, saj so običajno najbolj barvno in teksturno raznolike.

Kaj vas je o hrani naučila Afrika?

Afrika mi je pokazala, kako dominantna in priljubljena je indijska hrana. Pa tudi, kako pomembna je izvirnost, če imaš na voljo manj različnih sestavin. Bolj kot so ljudje neke skupnosti, naroda, iznajdljivi, bolj bogata je njihova gastronomska dediščina.

Kaj bi postavili na dobro fotografijo jedi, primernih za piknik?

Na fotografijo bi postavila veliko mešanih, barvitih solat iz sveže zelenjave in sadja, osvežujoče sveže pripravljene napitke, ribe, namaze in vloženo zelenjavo, meso z žara in poljsko cvetje.

Kaj bi priporočili vsem, ki si želijo kakšen všeček jedi na družbenih omrežjih?

Priporočila bi jim, da naj izoblikujejo nek svojevrsten način prikaza recepta, s ščepcem izvirnosti in smislom za estetiko.

Na katere projekte ste najbolj ponosni?

Najbolj sem ponosna na sodelovanje z velikimi oglaševalci, katerih marketinške strategije so dodobra izpiljene in mora biti zato način našega dela na zelo visoki ravni. Sem prištevam sodelovanja z blagovnimi znamkami in s podjetji, kot so KFC, Pizza Hut, Milka, McDonalds, Lactalis, Coca-Cola, Mondelez International, Danone, Heinz …

Obenem pa ne morem mimo slovenskih oglaševalcev – z mnogimi sem skupaj rasla in razvijala svojo »obrt«, tako da se je med nami ustvarilo čudovito zaupanje, za katerega sem zelo hvaležna in na katerega sem zelo ponosna.

Kaj bi najraje pojedli takoj sedaj?

Moja najljubša vrsta jedi so juhe, takoj za tem pa suši.