10 skrivnosti brusnic

Brusnice pri nas še pridobivajo priljubljenost, medtem ko jih ponekod po svetu že dolgo preprosto obožujejo – Švedi jim pravijo celo rdeče gozdno zlato. Zato predstavljamo 10 skrivnosti o brusnicah, ki jih večina še ne pozna.

1. Zaradi hipurične kisline, ki jo vsebujejo, brusnice veljajo za naravni antibiotik.

2. Zaradi antiseptičnega delovanja so odlične za preprečevanje okužb, še posebej sečil, torej ledvic, mehurja in sečevoda. V brusnicah namreč najdemo tanine, ki preprečujejo bakterijam, da bi vstopile v celice mehurja in tako povzročile vnetje. Iz tega razloga so jih že davno uporabljali tudi Indijanci.

3. Omaka iz brusnic je v Združenih državah Amerike nepogrešljiva pri pripravi večerje ob zahvalnem dnevu.

4. Snovi z antioksidativnim učinkom, imenovane antocianini in proantocianidi, ki jih najdemo v brusnicah, pomagajo pri obnovi celic, ki so odgovorne za vid.

5. Po nekaterih najnovejših raziskavah naj bi brusnice vsebovale tudi snovi, ki pomagajo preprečevati zobni karies.

6. Kar nekaj raziskav govori o ugodnem vplivu brusnic na zdravje srca in ožilja. Kot dodatek k prehrani naj bi zmanjševale tveganje za kap in pomagale uravnavati krvni tlak.

7. Številne raziskave kažejo tudi, da brusnice z antioksidanti pomlajujejo telo, saj preprečujejo poškodbe tkiv. Te nastajajo kot posledica učinkov prostih radikalov, ki se v telesu sproščajo pri presnovi.

8. Brusnice so zelo trpežni sadeži, saj prenesejo celo temperature do –40 stopinj Celzija.

9. Zanimiv je tudi podatek, da se kar 95 % vsega pridelka brusnic predela v sokove, marmelade in sušeno sadje, samo 5 % pa se proda v obliki svežega sadja. Surove brusnice so zelo kisle in grenke.

10. Brusnice se odlično obnesejo za pripravo čaja, soka, marmelad ali omak, ki se odlično podajo k mesnim jedem, njihov sok pa najdemo tudi v enem najbolj znanih koktajlov vseh časov – Cosmopolitanu.